NIŽNÁ MYŠĽA: Obec láka na poklady z doby bronzovej

21.07.2012 Košice

Nižná Myšľa 21. júla (TASR) - Nižná Myšľa neďaleko Košíc zarezonovala v médiách pred dvoma rokmi, v čase, keď ju postihli záplavy a zosuvy pôdy. O strechu nad hlavou a trvalé bývanie tam prišlo vyše 20 rodín. Obec s vyše 1300 obyvateľmi sa však dostala do povedomia nielen Slovenska, ale aj zahraničia už skôr a to vďaka unikátnemu archeologickému nálezisku z doby bronzovej. Archeológovia odhaľujú tajomstvá myšlianskeho kopca Várhegy už 36. sezónu. Doteraz sa im podarilo preskúmať viac ako 800 hrobov.

"Ukázalo sa, že tu pred 3500 rokmi bolo akoby hlavné mesto - minimálne Košickej kotliny. Podarilo sa nám odkryť zhruba tretinu samotného náleziska a mali sme šťastie, že sa nám podarilo popri zvyškoch opevneného mestečka nájsť aj súveké pohrebisko," povedal v rozhovore pre TASR vedúci výskumu Ladislav Olexa z košického pracoviska Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Nitre.

V Nižnej Myšli začali kopať v roku 1977. "Výhodou" náleziska je okrem niekoľko tisícov nájdených predmetov aj to, že boli situované v neporušených pozíciách, teda tak, ako ich pravekí ľudia zanechali na sídlisku, či dali do hrobov.

S pribúdaním zaujímavých a cenných nálezov vznikla potreba ich aj prezentovať. Časť z nich putovala do košického Východoslovenského múzea. Od roku 1998 je bohatá zbierka bronzových predmetov a nálezov uložená aj v Myšľanskom múzeu, ktoré je situované v tunajšom kaštieli. "Podarilo sa nám ho zaradiť do programu školských exkurzií, takže má najviac návštev z radu detí. Má to veľký ohlas," povedal Olexa. V prípade, že archeológovia práve bádajú, školáci ich môžu vidieť pri priamo pri práci.

V zahraničí označili pred časom Nižnú Myšľu za "slovenské Mykény." Archeológ však považuje toto prirovnanie pritiahnuté za vlasy. Vysvetľuje, že v čase najväčšieho rozkvetu starogréckych Mykén bola Nižná Myšľa vypálená už dobrých 150 rokov. "Pre turistu a laickú verejnosť je takéto prirovnanie lákavé. Ja osobne nie som presvedčený, žeby sa to malo nejako veľmi propagovať," zhodnotil Olexa.

Archeológovia narazili pri svojich výskumoch na množstvo unikátnych predmetov. Našli okrem iného šperky z jantáru baltického pôvodu, či stredomorské mušle. Podľa Olexu to naznačuje, ako kedysi fungoval výmenný obchod a čo všetko poskytoval. "Jednoznačne to boli kovy, zbrane, šperky, na druhej strane sa obchodovalo so všetkým možným - so soľou, obilninami, kožami, s dobytkom. Predpokladám, že existoval v tomto čase aj obchod s otrokmi," vymenoval Olexa. Podľa neho sa ukazuje, že ani táto časť Európy nebola izolovaná. "Bola síce na periférii, ale civilizačné kontakty existovali."

Archeológovia chcú nálezisko v Nižnej Myšli propagovať aj naďalej. V pláne majú zriadenie archeologického skanzenu priamo v mieste náleziska. Návštevníkom by tak priblížili, ako sa kedysi žilo v dobe bronzovej.
 
 
 
 

Vyberte región